Headerbild

Valter minns

Hemsidan har träffat Valter Andersson, ett levande uppslagsverk och en legendarisk pingisledare i Skurups BTK. Här berättar han om den resa klubben har genomgått under många årtionden.

 

Skurups BTK har under 2 000-talet utvecklats till en av Skånes mest framgångsrika bordtennisklubbar och fått stor uppmärksamhet för sin fina ungdomsverksamhet.
Men bakom sig har Skurups BTK en spännande historia där det finns inslag av japanska världsmästare, österrikiska landslagsspelare, uppträdande av "Snoddas" och pingisshower i Folkets Park!


En som vet det mesta om Skurups BTK:s historia är Valter Andersson. Han är i dag 86 år gammal och satt som kassör i klubben i 30 år (1952-1982). Hans minne är skarpt och hans hem fullt av gamla urklipp, affischer och annan rekvisita från tiden när bordtennisen blomstrade i Skurup.
För om vi tycker att pingisen i Skurup är stor i dag går det ändå inte att jämföra med hur det såg ut på 1950 och 1960-talet.
- Bordtennisen var jämte fotbollen och brottningen den största sporten i Skurup. Vi hade spelare av högsta Sverigeklass och arrangerade skol-SM, säger Valter, när Hemsidan träffar honom för ett nostaglisnack.
Skurups bordtennisklubb bildades redan 1928. Valter var då bara fyra år gammal och har förstås inget minne av den första pingisepoken.
- Men jag har papper och protokoll från de första mötena och klubben bildades 1928. Tyvärr lyckades pionjärerna inte speciellt bra den gången utan klubben lades ned efter bara ett år, säger Valter.
Den "riktiga" pingisepoken i Skurup startade i stället 1946.
- På den tiden fanns ett café som hette Femkorsets café. Där inne fanns bland annat biljard och bordtennis. Det var också på det här caféet som klubben bildades, säger Valter.
När bordtennisintresset växte räckte caféborden inte till utan man fick utrymme i danspaviljongen i Folkets park. Flera gånger i veckan ställde man fram 12-14 bord och sina träplankor till racketar.
- Vi hade väl 3-4 riktiga "proffsbord". Resten var egentillverkat. I klubben fanns några hantverkare, som sågade till skivor och målade linjer. Det var inte lika noga som det är nu, men borden höll måttet, minns Valter.
Klubben var mycket aktiv. 1948 fick man besök av Sveriges stora stjärna på den tiden, Tage Flisberg, och samma år gästades man av den österrikiska VM-truppen.
- Det var väldigt känslosamt. Det här var första gången efter andra världskriget som österrikarna var utomlands och de grät av glädje när vi var frikostiga mot dom och bjöd på mat. De hade många tuffa år bakom sig.
- Hur det gick i själva matcherna minns jag inte. Men publikintresset var jättestort och Folkets park var utsålt sedan månader, säger Valter.

 

Ogimura

Ogimuras gästspel väckte

stor uppmärksamhet i Skurup


Skurups BTK var i många år en utmärkt arrangör av olika arrangemang. 1958 kom den tidens Måns Zelmerlöv, "Snoddas", till Slimminge bygdegård och förgyllde den årliga festen. 1960 hade man den japanske världsmästaren Ichiro Ogimura på besök. Ogimura vann inte mindre åtta VM-guld under 1950-talet, varav två i singel. Han konkurrerar med Jan-Ove Waldner om eptitetet "Världens genom tiderna bästa bordtennisspelare".
- Ogimura hade en del åtaganden i Sverige och vi lyckades få honom att spela i Fokets park. Det var utsålt då också.
Valter Andersson är i dag 86 år men följer fortfarande med vad som skrivs om Skurups BTK, både i tidningar och här på hemsidan. Alltjämt sitter han med sin sax och klipper ut tidningsartiklar.
- Det händer att jag träffar en del spelare på onsdagarna, när jag har min pensionärsgymnastik på Östergård. Det är kul att se att det går bra för klubben nu också, säger Valter.

 

Valters frikort

Genom sina ledarinsatser har Valter fått

frikort till alla pingismatcher i Sverige.


Här är en del viktiga årtal i klubbens historia, levererade av Valter Andersson. Samtidigt passar vi på att tacka Valter för all historisk hjälp.

1928. Skurups BTK bildas.
1929. Klubben läggs ner.
1946. Bordtennisen startas åter upp i organiserad form. Detta sker på Femkorsets café. Först under namnet Stjärnan.
1947. Man byter namn till Skurups BTK.
1948. Sveriges bästa spelare Tage Flisberg uppvisningsspelar i Skurup.
1948. Den österrikiska VM-truppen besöker Skurup.
1950. Skurups BTK får egna lokaler i stallbyggnaden på Skurups hotell.
1953. Klubben arrangerar en idrottsrevy i Folkets park.
1956. Medlemmarna iordningsställer en ny träningslokal i den före detta köttbesiktningsbyrån på Svaneholmsvägen.
1957. Lokalerna invigs.
1958. "Snoddas" uppträder på den årliga festen i Slimminge.
1960. Ichiro Ogimura, den flerfaldige japanske världsmästaren, spelar i Folkets park. Inträdet var tre kronor och det var utsålt.
1963. Skurups BTK arrangerar skol-SM.
1972. Per Sandström blir svensk mästare i Pojkar 15.
1982. Klubben får nya träningslokaler i den f d livsmedelsbutiken Favörhallen i Skurup.


Har ni mer historisk information om Skurups BTK så hör gärna av er till hemsidan så kompletterar vi. Det gäller inte minst från 1980 och framåt. Mejla till sbtk.hemsidan@gmail.com

 

Per Nilsson

Dagens tränare Per Nilsson har varit en duktig spelare

i Skurups bordtennisklubb. Men som synes var det ett tag sedan...